Att anlita arkitekt

Anlita arkitektMånga drömmer om att skaffa ett eget hus. Det finns flera olika alternativ för den som vill bygga ett eget hem. En del köper ett så kallat kataloghus, det vill säga ett arkitektritat typhus som köps färdigbyggd från en husleverantör och som levereras i moduler som sedan monteras ihop direkt på tomten.

Andra väljer att anlita en arkitekt för att rita ett hus som är anpassat för den aktuella tomten och för den familj som ska bo i huset. Det finns många fördelar med att välja ett äkta arkitektritat hus. Man kanske tror att det är dyrt att anlita arkitekt, men det är bara en myt.

En arkitekt hjälper husköparen att få valuta för de pengar som han eller hon investerar. En arkitekt kan också hjälpa till och ta tillvara på en tomt på bästa sätt för att skapa bästa möjliga förutsättningar för det hus som ska byggas. Dessutom är oftast äkta arkitektritade hus mer värda i det långa loppet.

För den som inte har anlitat arkitekt tidigare kommer här några råd.

  • Tänk igenom vad du behöver. Vill du ha hjälp endast med ritningarna till huset eller vill du ha hjälp genom hela byggprocessen? Hur detaljerade ritningar vill du ha?
  • Välj rätt arkitekt. De allra flesta arkitekter är seriösa, så ur den synpunkten behöver man inte vara orolig. Däremot kan det vara viktigt att välja en arkitekt som man känner att man kan samarbeta med och som man har förtroende för. Personkemi är viktigt för att man ska kunna förmedla till arkitekten precis hur man vill ha det. Vissa arkitekter är speciellt inriktade på vissa saker, till exempel ekologiska och miljövänliga hus. Vill man ha en speciell typ av hus kan det därför vara bra att välja en arkitekt med specialkunskaper i detta ämne.
  • Var aktiv under processens gång. Det är betydelsefullt att hela tiden ha en aktiv dialog med arkitekten eftersom man då kan förvissa sig om att såväl detaljer som helhetslösningar blir precis som man vill ha dem.
  • Skriv alltid avtal. När du anlitar en arkitekt köper du en tjänst. Därför är det viktigt att upprätta ett avtal där man gör upp villkoren för uppdraget tillsammans med arkitekten.
  • Välj rätt ersättningsform. En del arkitekter har rörligt arvode medan andra har ett fast pris. Räkna på vad som är mest förmånligt för just er. Gör gärna en budget för byggprojektet och informera arkitekten om hur mycket du har tänkt dig att det får kosta inklusive allt.
  • Förenkla processen. En arkitekt kan hjälpa till att samordna alla insatser, lotsa genom byråkratin och planera hela byggprocessen. Ta hjälp med alla delar du känner att du behöver ha hjälp med.
  • Var förberedd. Innan du träffar arkitekten, skriv då ner familjens alla önskemål så att ingenting glöms bort. Visa gärna upp bilder du samlat på dig som inspiration.

Gör en intresseanmälan för att få kostnadsfri rådgivning och detaljerad information om arkitektritade hus.