Bygga nytt eller köpa begagnat

Bygga nytt eller köpa begagnatAlla har vi nog en viss föreställning om hur vårt drömhus ska se ut. Eftersom vi människor är olika så är det inte heller så konstigt att våra drömhus också skiljer sig åt. Vissa skulle inte kunna tänka sig någonting annat än ett tegelhus medan andra väljer ett trähus alla dagar i veckan. Idag kan man kika på nätet för att hitta begagnade hus som redan är färdiga eller gå till en fastighetsförmedling och prata med mäklare och se om dem eventuellt har någonting som man skulle kunna fastna för.

Att du eller ni någon gång skulle stå framför ert drömhus som är i begagnat skick är förmodligen någonting som inte kommer att hända. Ni skulle kanske eventuellt kunna köpa det och skapa er oas så som ni drömt om men det kräver jobb och förmodligen någon slags renovering.

För att ni verkligen ska få tag på ert drömhus och kunna flytta in direkt och att det då ser ut precis som önskat finns det egentligen bara ett alternativ. Och det är att ni bygger ert eget arkitektritade hus. Det behöver nämligen inte alltid bli mycket dyrare än om ni skulle köpa ett begagnat hus.

Att bygga ett arkitektritat hus kan ha en hel del fördelar framför alternativet att köpa begagnat och det finns vissa grundstenar som kan vara värda att ha i bakhuvudet. Idag finns det dessutom så kallade kataloghus som innebär att ni själva får vara med och göra ändringar i en skiss som redan är ritad av en arkitekt. Möjligheterna att uppfylla era husdrömmar är trots allt ganska många!

Man skulle kunna mata ner fördelarna med att välja ett arkitektritat hus till en liten lista. För det första så kommer det att vara ni som har makten i grund och botten och det innebär att ni har koll på vad det är ni får. Ni får chansen att hitta en tomt på ett ställe där ni trivs där ni kommer att få välja hur huset ska se ut.

Dessutom är det ni som bestämmer när bygget ska påbörjas. Den stora fördelen med detta är ju bland annat att ni får uppsikt och har kontroll över hela förloppet från början till slut om man jämför med att ni måste vanka av och an för att ett hus ni kikat på kanske en dag går till försäljning. Och inte ens då är det säkert att ni får köpa huset eftersom andra kan vara intresserade och det hela leder till en dyr budgivning.

Med ett arkitektritat hus kommer ni också att få ert hus precis efter era önskemål. Förmodligen kommer ni att vara ensamma om hur just ert hus ser ut och ni får också vara med och se till att det ingår en planlösning anpassad efter era behov. Ni får sätta er egen prägel på dess utformning redan från början istället för att göra om någonting som någon tidigare har gjort till sitt. Plus att man slipper börja med att renovera och göra om för att det ska bli som man själv vill.

En annan sak som kan bli en smärtande historia för plånboken är budgivning på ett begagnat hus och att man ibland till och med kan råka ut för ett husköp som innebär att det plötsligt drabbas av exempelvis fuktskador eller mögel. Detta betyder plötsligt att kostnader för huset kan skena iväg och du skulle lika bra kunna ha lagt ner extrapengarna på ett fint arkitektritat hus istället.

När du väljer att lägga de där extrapengarna på just ett arkitektritat hus redan från början behöver du inte drabbas av några sådana obehagliga överraskningar som kan ruinera vem som helst. I samband med att man väljer hus och går igenom sina önskemål kommer man också att få veta vad som ingår och vad det kommer att kosta.

Begagnade hus kräver också underhåll på ett sätt som nya hus inte riktigt behöver. Särskilt när det är hus av modell äldre. Väljer du att bygga ett nytt hus räcker det med vanligt vardagligt underhåll för att det ska hålla sig i fint skick under flera år. Någonting som ni definitivt kommer att spara pengar på eftersom ni slipper att lägga ner tid och möda på att fixa till ledningar eller lägga om golv till exempel. Sådant kan också leda till en inre stress som ni nu slipper. Dessutom har man genom åren som gått lyckats utveckla hur man sparar energi i hushållen med stora framsteg. Du kommer inte bara att spara en hel del pengar utan också vara miljösmart på samma gång.

Som du ser så finns det en rad olika fördelar med att välja ett arkitektritat hus framför ett begagnat som ni övertalar er till är ert drömhus. Satsa ordentligt från början och känn att ni har makten över ert blivande hem genom att bygga det själva.

Gör en intresseanmälan för att få kostnadsfri rådgivning och detaljerad information om arkitektritade hus.