Att välja tomt

Att välja tomtAlla behöver vi någonstans att bo. Vi behöver en plats som vi kan kalla vårt hem. Därför vill vi så klart bo någonstans i ett hus där vi trivs som allra bästa. För att man ska få sitt drömhus är en investering i ett arkitektritat hus ingen dum idé – särskilt inte heller eftersom det finns en hel del fördelar med att välja att bygga nytt jämfört med att köpa begagnat. Men när man väl bestämmer sig för att ta tag i ett projekt som innebär att köpa ett arkitektritat hus så finns det så klart också en hel del att tänka på. Något av det första man behöver fundera över är var man vill placera sitt hus. Det är med andra ord dags att välja tomt.

Idag är det inte helt lätt att hitta en tomt med attraktivt läge. Men eftersom projektet med att bygga hus förmodligen är något av det största ni kommer att göra i livet, särskilt ekonomiskt, är det inte direkt läge att slarva och påskynda sitt val av tomt. Ta er tid att kolla upp flera olika tomter innan ni slutligen bestämmer er. I tätorter och vid kusten är det minst sagt svårt att hitta ett drömläge men man kan ju så klart ha tur. En del som väljer att bygga hus slår ihop köpet med att få tomten tillsammans med huset från hustillverkaren. En del hittar en fin tomt via kommunens tomtkö eller också kontaktar ni en mäklarbyrå som kan hjälpa er att hitta rätt tomt för just er. Men det kvittar egentligen hur ni går till väga för att hitta tomten för er – det finns nämligen några saker som man bör ha i bakhuvudet under tiden.

Förutsättningar för tomten

När man ska bygga ett hus så har man en hel del drömmar och visioner som man gärna vill uppfylla men emellanåt gäller det att tänka realistiskt. Det är ju nämligen så att alla tomter som finns inte nödvändigtvis alltid passar för alla typer av hus. Därför gäller det att försöka tänka på vilken typ av hus som passar på just den tomten innan man köper den och börjar bygga. Kanske har man redan kikat i olika kataloger från olika tillverkare och snöat in på ett visst hus? Då gäller det att titta efter rätt tomt där det skulle passa.

En tomt kan med andra ord ha olika kvaliteter om man ska tro arkitekterna. Till exempel har man kanske hittat sin drömtomt ute i skogens gröna vrår, vid vattnet med en magnifik vy över havet eller kanske någon helt annanstans. Då ska man ha detta i åtanke och därmed försöka välja ut ett hus att bygga beroende på hur tomten ligger belägen och hur den ser ut. Dock finns det så klart också möjligheter idag att mer eller mindre förvandla en tomt på vissa ställen men det är inte sällan en dyr historia och dessutom svårt eller till och med omöjligt. Se därför till att ni verkligen söker hjälp av professionella inom området som kan hjälpa er att hitta ett drömhus till drömtomten. Det är en investering som ni med största sannolikhet kommer att uppskatta i framtiden.

Dags att ansöka om bygglov

Innan du börjar bygga gäller det att ansöka om bygglov. Och beroende på vad du har köpt för tomt kan reglerna variera angående vad och hur du önskar bygga. Därför gäller det att ha koll på detaljplanen där du får veta bland annat vilken höjd ert hus får ha, hur stort huset får vara och om det finns områden på tomten som man inte får tillgång att bygga på. Självklart kan det trots detta dyka upp frågor om vad man får och inte får göra vilket innebär att du bör skicka in en bygglovsansökan för att räta ut eventuella frågetecken.

Detaljplaner kan emellanåt vara väldigt stränga, i synnerhet om det handlar om tomter som bär på ett kulturhistoriskt värde. Därför ska man se till att alltid vända sig till kommunen för att få veta med säkerhet vad det är som gäller. Det kan dröja upp till tio veckor innan du får svar vilket innebär att det kan vara ganska vettigt att lägga in en ansökan om bygglov innan du faktiskt köper själva tomten. Ibland kan man också behöva se sig omkring och lägga märke till tomtens omgivning så att man försöker anpassa sitt nya hus till miljön.

Vad är servitut?

Vissa tomter kan ligga under någonting som kallas för servitut och det betyder i princip att du inte har rätt att göra precis som du vill med hela din tomt. Alltså kan det innebära att andra människor har rätten på sin sida att utnyttja din tomt för att till exempel nyttja vattentäkt, grustäkt eller båtplats. Ibland kan det till och med vara på det viset att det är din tomt som tillhör ett annat servitut vilket betyder att du har rätten på din sida att utnyttja en annan tomt på samma vis som beskrivs ovan.

För att du ska veta från början om din drömtomt ligger under ett så kallat servitut kan du ta kontakt med det centrala fastighetsregistret som förvaltas av Lantmäteriet. Registret uppdateras kontinuerligt av bland annat myndigheter och kommuner så att alla uppgifter ska vara aktuella tillsammans med en massa matnyttig information om tomten så som till exempel dess storlek och exakta plats, taxeringsvärdet och så vidare.

Mer att tänka på

När ni har kommit så långt att ni har hittat rätt tomt och ansökt om bygglov så finns det trots allt lite mer att tänka på innan bygget drar igång. Och det handlar främst om praktiska delar. Man vill ha koll på tomtens förutsättningar och veta vilket vädersträck det ligger i. Även vilket håll det blåser ifrån och vilka utsikter som finns kan vara bra att kika på. På vilket sätt man ska komma till huset och var man ska parkera bilen eller bilarna behöver också tänkas över precis som var man skulle vilja placera sin altan eller om man ska ge sig på att eventuellt hugga ner några träd.

Och man ska vara lite försiktig med att fälla för många träd om det blir tal om det för man får tänka på alla de positiva egenskaper de innebär för tomten. Ni får lite skugga samtidigt som det doftar gott i luften. För att inte tala om att de hjälper till att suga upp vatten om det är sanka marker på tomten. Även om val av tomt är något som kräver mycket tid och eftertanke så kommer allting att vara värt det i slutändan när ni förhoppningsvis äntligen får flytta in i ert alldeles egna splitternya hus.

Gör en intresseanmälan för att få kostnadsfri rådgivning och detaljerad information om arkitektritade hus.