Några råd från arkitekten

Råd från arkitektenBygga hus är en sådan sak som man oftast inte har gjort tidigare i sitt liv. Därför är det inte särskilt konstigt att det är ett väldigt stort beslut vilket också betyder att det kan vara hög tid att be någon om råd. En arkitekt är ju på sin plats att fråga när det gäller det här med husbygge. Även om det inte är någon dum idé att boka en tid hos en arkitekt kan det vara värt att läsa här först för att få lite tips och råd. Detta kan man sedan använda sig av vid ett eventuellt möte med en arkitekt.

Arkitektritade hus kan så klart anpassas efter era önskemål innan bygget sätts igång men oftast har den arkitekt som ritat huset redan försökt tänka över alla möjligheter med planlösningen för att komma fram till vad som blir bäst. Självklart kan ni också justera ritningar över huset men var uppmärksamma på vilka konsekvenserna blir beroende på vad ni ändrar. Sedan gäller det att komma ihåg att det tillkommer kostnader om man vill ändra i ritningarna. Beroende på vad ni önskar justera avgörs också prisändringen.

Vill man till exempel göra köket något större är det inte lika kostsamt som att flytta det till en annan del av huset eftersom det medför att man drar om vatten och avlopp bland annat. Dock är det möjligt att spegelvända en planlösning som vanligtvis inte innebär extrakostnader.

I processen med ett husbygge börjar ni med att leta fram en husmodell som faller er i smaken rent utseendemässigt men också efter vilka behov ni har samt att det ska passa för den tomt ni har köpt eller planerar att köpa. Här kan det också vara värt att tänka några steg framåt och försöka se hur behoven kommer att ändras genom åren i och med att till exempel barnen växer och blir äldre.

När ni ska välja ut hur ni ska placera huset på tomten är det en bra tumregel att gå efter solen. Ni vill förmodligen ta vara på det naturliga ljuset som flödar. Tänk över vilka rum som får morgonsol respektive kvällssol. Exempelvis är det härligt att vakna av solstrålar mot ögonlocken medan man vill kunna spendera sommarkvällar på uteplatsen så länge som möjligt. Även när det gäller väggar kan man tänka på solljuset. Med färre väggar sprids ljuset runt om i huset medan fler väggar kapslar in det och det blir mörkare.

Har ni valt att bygga ett 1-planshus är det ett utmärkt tillfälle att skapa rymd i huset genom att öka takhöjden. Glöm inte heller bort att ni ska möblera rummen. Även om de känns rymliga på papper kan det ändå bli trångt när man väl flyttat in. Var uppmärksam och välj ordentliga ytor framför trånga. Det är till exempel möjligt att göra ett hus större om man förlänger det eller bygger till en vinkelbyggnad.

Sist men inte minst ska man tänka på både det yttre och det inre. Självklart vill man ha en snygg utsida men även interiören ska vara genomtänkt och praktisk.

Gör en intresseanmälan för att få kostnadsfri rådgivning och detaljerad information om arkitektritade hus.