Vanliga hustyper

Vanliga hustyperNär man äntligen har bestämt sig för att man ska satsa på att bygga ett arkitektritat hus finns det ganska mycket att tänka på. För nu har ni verkligen chansen att ta makten över och bestämma hur ert hus ska se ut. Det finns ju som bekant olika typer av hus. Antingen är det byggt med ett plan, 1,5-plan eller 2-plan. Alla har vi olika smak och olika behov i våra hus och det är detta ni bör gå efter när ni ska hitta rätt lösning för er.

1-planshus

En variant man kan bygga är som sagt 1-planshus. Precis som benämningen skvallrar om betyder detta att huset enbart har ett plan. Önskar man sig ett hem med en öppen planlösning och stora ytor kan ett 1-planshus vara ett ypperligt val. Sedan behöver man också tänka på att tomten ska vara passande för att man ska kunna bygga ett 1-planshus. Det kan till exempel vara så att ni behöver köpa en större tomt än om ni skulle vilja bygga ett hus i två plan eller ett 1,5-planshus.

Vissa föredrar också 1-planshus eftersom man helt enkelt inte vill ha någon trappa i huset av olika anledningar vilket gör det till ett väldigt smidigt boende. Några av de fördelar som finns med att välja ett 1-planshus är att alla rum i huset kommer att ha markkontakt och att man på ett enkelt sätt kan få mer volym i huset. Det går bland annat att välja att ha det högt i tak eftersom det inte finns någon övervåning som tar plats.

1,5-planshus

Vidare finns varianten med 1,5-planshus. Skillnaden mellan 1,5-planshus och 2-planshus är att ovanvåningens storlek begränsas på något vis, med till exempel ett snedtak. Om man känner att ett 1-planshus med tomt blir för stort kan det här vara ett alternativ. Tomten behöver nämligen troligtvis inte vara lika stor.

1,5-planshus är ofta vackra i sin utformning och inte sällan kan man bygga ovanvåningen så att den blir insynsskyddad och om man dessutom har barn kan det här bli en plats för barnen och ungdomarna att hänga på. Och även i 1,5-planshusen med snedtak går det att få in takfönster som inger en viss känsla av frihet. En av fördelarna med 1,5-planshus är att bland annat värmen stiger från bottenvåningen upp till den övre vilket innebär energisparande. Dessutom innebär 1,5-planshus ofta att du sparar större plats på tomten så att du kan njuta av en större trädgård.

2-planshus

Vill ni slå på stort och få ordentligt med plats är det ett 2-planshus ni är ute efter. Och precis som det låter innebär detta att huset byggs i två plan. Här kommer man att kunna njuta av mycket plats – särskilt om man jämför med förhållandet till byggytan på tomten.

Idag finns det möjligheten att hitta arkitektritade hus som är ståtliga och eleganta med någonting för alla smaker. Förutom designen är de ofta väldigt smarta när det gäller planlösningen så att man exempelvis kan låta barnen få övervåningen och bottenvåningen fungerar som familjevåning. Eller så håller man samtliga sovrum på ovanvåningen och ytor för sällskap på den undre. Det man kan tänka på är att bottenvåningen oftast lämpar sig ypperligt för familjemiddagar och umgänge med vänner medan den övre våningen blir mer privat.

Även i 2-planshuset kommer värmen att stiga från bottenplan och upp vilket betyder energisparande för er del. Eftersom 2-planshuset också får mer över av tomten än med 1-planshus finns det ofta möjligheter att bygga till ett växthus, en pool eller helt enkelt bara njuta av en stor lummig trädgård.

Sluttningshus

En annan typ av hus är så kallade sluttningshus eller suterränghus som de också kallas. Ett sådant hus lämpar sig så klart för de tomter där marken inte är platt. Tanken med ett sluttningshus är att det ska följa med hur marken lutar. Ett sluttningshus kan bli ett spännande bygge när man ser till topografin och inte sällan bjuder ett sådant hus på härliga utsikter i och med balkonger och terrasser.

Hus med stil

Idag finns det också en hel del olika typer av stilar på hur husen ska se ut och det gäller att välja den stil som tilltalar er mest. Ni ska ju trivas med både insidan och utsidan av ert nya hem. Dock finns det vissa restriktioner från kommunen om hur ert hus får se ut så glöm inte att kontakta dem för att försäkra er om att ni har grönt ljus.

En av de stilar som står högt i kurs idag är den moderna och inte sällan kan de flesta husmodeller skilja sig åt i den här genren. Men det man kan känna igen den på är att dessa hus vanligtvis bygger på rena och enkla drag där man har hämtat inspiration från funkisstilen. Några av den moderna stilens ledord är ljus och rymd men också noggrant utvalda material och medvetenhet. Den moderna stilen bygger alltså inte på något extravagant, snarare tvärtom, och fasaden går inte sällan i antingen puts eller trä. När det gäller interiören är det så klart modernt möblemang som gäller tillsammans med få färger.

Är man inte så mycket för det moderna kanske det är en klassisk stil man ska satsa på. Eftersom husmodellerna är just klassiska kan man räkna med att de är tidlösa och påminner ofta om byggtraditioner från förr. Här återfinner ni naturliga materialval och vanligtvis är det inte särskilt svårt att anpassa de klassiska husen efter den miljö man tänkt bygga i. För att verkligen komma åt det klassiska kan man till exempel inreda med golv i furu, kakelugn och gammaldags textilier. Det finns mycket inspiration att hämta i olika magasin och på nätet om man vill veta mer om den klassiska stilen.

En stil som var populär tidigare och som verkar ha hittat tillbaka är funkisstilen. Den drog in som en trendig våg någon gång under mitten av 1900-talet och kommer från det funktionalistiska formspråket. Är man ute efter funkisstilen är material som till exempel glas, betong och stål något man ska kika efter. Utseendemässigt känner ni igen ett så kallat funkishus på att det ofta är format som en kub med platt tak. När det gäller utsidan väljer man en fasad som är slät och i ljus ton. Inomhus satsar ni på möbler av klassiskt snitt, naturliga material och även här är det ljusa färger som gäller.

Ännu en stil när det gäller husmodeller som verkligen har blivit populär i Sverige är den som kallas för New England. Även om stilen benämns som New England kommer dess inspiration från den amerikanska östkusten och om man är svag för det traditionella kombinerat med marint tema är New England stilen för er. Utvändigt sett syns stora fönster och gärna en fasad i form av en vit träpanel. Inomhus väljer ni trä av den mörka sorten tillsammans med vit färg, stjärnor och randigt med marina inslag.

Gör en intresseanmälan för att få kostnadsfri rådgivning och detaljerad information om arkitektritade hus.